Ajankohtaista

Tuorlan Puutarhamuseo avaa ovensa 5.9.2024

Tuorlan upeassa miljöössä sijaitseva Puutarhamuseo avaa ovensa syyskuussa uuden näyttelyn merkeissä. Puutarhamuseo sijaitsee pihapiirin keskellä, Tuorlan Majatalon vieressä ainutlaatuisessa näyttelytilassa: 1800-luvulla rakennetussa viljamakasiinissa. Kesän 2024 aikana Tuorlan Puutarhamuseo käy läpi muodonmuutosta. Tule tutustumaan lopputulokseen syyskuussa! Uudessa näyttelyssä tuodaan esiin hedelmäviljelyn merkitystä puutarhahistoriassa ja esitellään Suomen ensimmäinen hedelmäpuututkija eli pomologi Alexandra Smirnoff.

Alexandra Smirnoff otti harteilleen suuren urakan ensimmäisenä suomalaisena pomologian alalla. Hän oli myös 1800–1900-lukujen vaihteen ainoa naispomologi koko Euroopassa. Hän teki merkittävän uran erityisesti omenapuututkimuksen saralla ja edisti toiminnallaan puutarhaviljelyä kansan keskuudessa aikansa Suomessa. Monet Smirnoffin tutkimuksessa keskiössä olleet omenalajikkeet menestyvät vielä tänä päivänäkin. Tästä elävä esimerkki on makasiinin takaa löytyvä, Livian ammattiopiston ylläpitämä omenatarha.

Smirnoffin keräämistä omenapuiden lehtinäytteistä on vastikään tehty DNA-tutkimus LUKE:n ja Turun yliopiston toimesta. Tulevan näyttelyn erikoisuutena ovat kuvat Smirnoffin muistikirjoista ja lehtinäytteistä sekä esillä olevat tutkimustulokset.

Tervetuloa Puutarhamuseon avajaisiin torstaina 5.9.2024 klo 16–19!

Paikan päällä on tarjolla omenaista syötävää ja juotavaa, Avaruuspuisto Väisälän kanssa yhteistyössä tehty opastettu kierros ja muuta ohjelmaa!